Vakantiehuis
Foto's van het huis
Vakantieland
Foto's van Tsjechie
Reserveren
Wie zijn wij ?


Uw vakantiehuis in Tsjechie


Officiële naam:Ceska Republika (= Tsjechische Republiek)
Oppervlakte:78.866 km2 (1,9 x Nederland)
Inwoners:10,2 miljoen (2003)
Hoofdstad:Praha (Praag)
Munteenheid:Korunov (CZK) of kroon, verdeeld in 100 haleru (heller). 100 kroon is ongeveer 3,30

Wegennet: Op de meeste snelwegen is een tolvignet verplicht. In het westen van het land zijn de wegen behoorlijk goed, evenals de doorgaande wegen in het oosten.

Klimaat
Tsjechië heeft een continentaal klimaat met relatief weinig neerslag en vrij hoge temperaturen. De gemiddelde temperatuur overdag bedraagt in Praag in de maand januari 9,5°C en in de maanden juni, juli en gemiddeld 31°C. Praag behoort daarmee overigens tot een van de warmste en droogste plekken van Tsjechië (486 mm neerslag per jaar).

Culinair
Niet alleen geografisch, maar ook culinair wordt het land in twee nationaliteiten
verdeeld. Waarbij iedere regio ook nog zijn specifieke specialiteiten kent.
De Boheemse keuken vertoont duidelijk Oostenrijkse trekjes: aardappelen en zuurkool, worsten, varkensvlees, schnitzels. In de bosrijke gebieden van het bergachtige Bohemer Woud, het nog ongerepte Reuzengebergte en het sprookjesachtige Adelaarsgebergte wordt natuurlijk veel wild gegeten. En op de menukaarten bij de rivieren en meren(bijvoorbeeld het Lipnomeer) is vis uiteraard het pièce de résistance - vooral forel en karper. Rozmberk is zo'n typisch karpergerecht uit Zuid Bohemen, dat geserveerd wordt met worteltjes en erwtjes, champignons, aardappelen en geraspte kaas.

Tsjechië staat bekend als bierland en pivo is een nationale drank. Ons 'pilsje' is tenslotte afgeleid van het bier uit de eeuwenoude brouwerijen in Plzen (Pilsen). Maar er wordt ook veel goede wijn gedronken. Vooral Zuid-Moravië zorgt door het milde en constante klimaat voor goede oogsten. De rode en witte wijnen zijn in het algemeen vrij zoet en vergelijkbaar met Oostenrijkse en Duitse wijnen. De wat frisse, droge witte wijnen zijn net als de zoetere wijnen donkergeel van kleur. Bent u aan iets sterkers toe? Dan zijn er altijd nog de typisch Tsjechische vruchtenjenevers en brandewijnen. Ook uw kopje koffie hoeft u nergens te missen, maar dan wel als (turecká) káva, op z'n Turks dus: de drab wordt niet gezeefd,
maar blijft achter in het kopje. Om melk moet wel speciaal gevraagd worden. Ook Wiener Kaffee (videnská káva),
thee (caj) en warme chocolademelk (cokoláda) zijn zeer populair. Kortom: tijdens een vakantie in Tsjechië gaat u nooit met een hongerig gevoel van tafel.
Integendeel! En een prettige bijkomstigheid is, dat uit eten gaan er nog steeds niet duur is.

Feest
Bij Oost-Europese landen denkt men onmiddellijk aan 'Balkansfeer' met zigeunermuziek, zang, dans en wijn. Soms is dat ook nog zo, maar wat Tsjechië betreft is het over het algemeen toch een overdreven romantisch beeld en in sommige gebieden is er haast helemaal geen folklore meer. Slechts een enkele keer kan men bij een bijzondere gelegenheid of een dorpsfeest nog oude vrouwen of kleine kinderen in klederdracht aantreffen, bijvoorbeeld in Chodsko rondom het stadje Domazlice. Traditionele klederdrachten en oude volkskunst zijn vooral te zien in de vele musea, bijvoorbeeld Praag, Martin, Bratislava, Brno. Veel tradities zijn tijdens het communisme verloren gegaan omdat ze door de autoriteiten werden misbruikt voor politieke doeleinden. Bij ieder volksfeest wapperden - tegen de zin van de bevolking - wel een paar rode vlaggen.
Dat heeft vooral bij de jongeren veel kwaad bloed gezet, waardoor ze zich van die feesten hebben gedistantieerd.

Dat neemt niet weg dat u 's zomers op het platteland in vele plaatsen nog kunt genieten van oude volksmuziek en dans. Vooral in Zuid-Moravië is een serie folklorefestivals zeer de moeite waard. In de wijnstreken is de folkloretraditie het sterkst in stand gehouden en doorgaans zijn het dan ook (wijn)oogstfeesten waar in de openlucht gezongen en gedanst wordt door bonte gezelschappen en muziekensembles in klederdracht.
De historische wijnfeesten van Znojmo (gekostumeerde feesten, riddertoernooien) en van Melník, Mikulov en Modra zijn de meest bekende (september). Bent u in de maand december in Bohemen, dan zult u merken dat kerstmis er heel anders gevierd wordt dan in het religieuze Slowakije: hier is het meer een gezellig eet-, drink- en dansfeest voor de hele familie. In Praag gaan veel mensen op één van de kerstdagen in avondtoilet naar een dansgelegenheid of een bal. Ook Pasen wordt uitgebreid gevierd. In de hoofdstad worden ook speciaal voor de toeristen folkloristische en feestelijke evenementen georganiseerd.
De Praagse Lente is een hoogstaand internationaal muziekfestival met optredens van de beste nationale ensembles, orkesten en solisten. Verder zijn er uitvoeringen van vooral Russische, Hongaarse en andere (voornamelijk Oost-Europese) gezelschappen. Het programma is overwegend klassiek en vindt plaats in kerken, paleizen en tuinen (tweede week van mei tot begin juni).

Ga ook eens naar een badhuis, want in Tsjechië kan men gerust spreken van een echte badcultuur. Veel Tsjechen vertoeven er eindeloos met vrienden en familie, ze spelen er een spelletje schaak en bespreken de wereldpolitiek. U mag er gezellig bij gaan zitten!

Natuur
Tsjechië is vóór alles een mooi land en heeft dan ook tal van natuurparken en reservaten. Maar pas na de omwenteling van 1989 werd een minister voor milieuzaken benoemd die voor de immens moeilijke opdracht stond om de natuur van zijn land te beschermen. Inmiddels gebeurt dat gelukkig ook en geniet niet alleen de vegetatie in deze gebieden bescherming, maar worden ook bedreigde diersoorten - bijvoorbeeld in het dal van de rivier de Iser (Jizera) in Bohemen en in de Pavlovské vrchy in Moravië - voor uitroeiing behoed. In de hooggelegen gebieden leven gemzen, moeflons en bergmarmotten, terwijl in de Karpaten marters, wilde zwijnen, lynxen en wolven voorkomen. Elders treft men vooral in de bossen nog vossen, hazen en andere kleine dieren aan.
De wolf en de beer zijn helaas zeer zeldzaam geworden, maar in het natuurreservaat Zehusice bij Kutna Hora leven witte herten die overal elders in Europa uitgestorven zijn.

De Tsjechische middelgebergtes kennen een rijke vegetatie en zijn meestal dichtbebost. Ongeveer 30% van het landoppervlak zijn bossen, waarvan bijna driekwart bestaat uit naaldbomen. De rest is gemengd of bestaat geheel uit loofbomen (vooral veel berken en beuken). Boubin behoort tot de oudste oerwouden van Europa en het beschermde gebied van Sumava is één van de grootste natuurparken in Tsjechië. Op de glooiende berghellingen liggen dennenwouden, afgewisseld met weilanden vol kruiden en bergmeertjes. Rond de hoofdstad Praag zelf bevinden zich trouwens ook al vijftig nationale natuurparken! Wandelaars en fietsers kunnen hier op de wegen nog eindeloos genieten van een rust op die in ons land al lang vergeten is.

 

Het Reuzengebergte strekt zich uit langs de noordgrens van Tsjechië met Polen. Aan de Poolse kant zijn de bergen steil, aan de zuidkant laten de bergen zich glooiend in Bohemen zakken... Het strekt zich uit over een lengte van ongeveer 40 kilometer en een breedte van 20 kilometer en behoort tot de oudste van Europa. Toch ziet het er niet versleten uit en het is een echt berggebied met wilde, kale toppen en ravijnen, rivierdalen en watervallen en bergweiden met bloemen. Ook treft men er zeldzame diersoorten aan, zoals reeën, herten, marters en vossen. De gemiddelde hoogte is ca. 1200 meter, maar enkele toppen zijn veel hoger - met zijn 1602 meter is de in het oostelijk deel gelegen Snezka de hoogste. Als u te voet of met de kabelbaan naar de top van deze Sneeuwkop gaat, wacht u daar een schitterend uitzicht over de bergachtige omgeving. Het is een ideaal gebied voor een sportieve vakantie met veel bergwandelingen en bijvoorbeeld een pauze in zo'n originele berghut (bouda in het Tsjechisch) die als restaurant in gebruik is. In de winter is het er adembenemend mooi en het is dan ook een walhalla voor wintersporters. Ook een aantal mooie, oude steden is de moeite waard.

Weetjes

Er schijnt een reus te huizen, met baard en pijp, die zich tot doel heeft gesteld de natuur te beschermen en de mensen te bestraffen die er een smeerboel van maken... Deze Krakonos (beschermt de Tsjechische bergen) heeft in Trutnov zelfs een beeld gekregen dat pontificaal op het marktplein staat voor het oude raadhuis. Dat het Reuzengebergte sedert 1962 een beschermd Nationaal Park werd is dan ook een goede zaak en draagt er toe bij dat het gebied het hele jaar door zeer populair is. In de zomer wordt er in het Reuzengebergte veel gewandeld vanwege de schitterende vergezichten en de onvergelijkbare mooie flora en fauna. In de 17e en 18e eeuw plukten apothekers er hun geneeskrachtige kruiden en nu worden er speciale tochten georganiseerd voor verzamelaars van mineralen, fotografen en kruidenverzamelaars. Een van de mooiste wandelingen is de drie uur durende tocht (17 km.) over de Vriendschapsweg naar de top van de Snezka (sneeuwberg).

 
Het geografische hart van het gebergte is Spindleruv Ml´yn, genoemd naar meneer Spindler die er een molen (ml´yn) had. De huizen van dit dorp liggen verspreid over de berghelling; In de buurt van Karpacz, Piechowice en Szklarska Poreba zijn oude mijnen waar men vroeger naar goud en zilver zocht; In de winter is skiën bezigheid nummer één. Spindleruv Ml´yn en Rokytnice nad Jizerou zijn bekende skicentra. Een dagje anders? Maak dan eens een sledetocht. Jelenia Góra is het centrum voor parachutespringen en paragliding; Kowary en Szklarska Poreba zijn populair bij ruiters; In Harrachov is een glasmuseum waar de geschiedenis van de beroemde glasindustrie aanschouwelijk wordt gemaakt. In Liberec is de oudste dierentuin in Centraal Europa met circa 170 diersoorten.
Powered by CenterALL & Hosted by SarrCom.com